perjantai 7. kesäkuuta 2019

#45: Yksärillä Ollella

Heippa! Pitkään aikaan en ole jaksanut kirjoitella ratsastustuntien jälkeen, mutta nyt halusin tulla jakamaan vähän mun ajatuksia ja onnistumisen hetkiä. Koska perjantaina lähdettiin hakemaan uutta perheenjäsentä siirsin tunnin torstaille. Mulle piti tulla kaveriksi eräs nainen, joka joutui kuitenkin perumaan tunnin edeltävänä päivänä. Multa kysyttiin tulenko silti ja tottakai menin! Ei sitä turhan usein pääse yksärille! Mulla oli torstaina työpäivä ja tunti neljältä, joten luksusta lisäsi valmis hevonen! Kaiken lisäksi pääsin menemään pitkästä aikaa Ollella ja tunnin aiheena oli puomit.

Aloitettiin helteinen tunti ratsastamalla Olle rennoksi käynnissä. En ollut mennyt sillä valovuosiin, joten se vähän tunnusteli millainen kuski on tänään kyydissä. Mun piti käyttää kevyitä ja rauhallisia apuja ja Olle alkoikin pikkuhiljaa rentoutua. Tehtiin isoja ympyröitä ja muutamia pysähdyksiä molempiin kierroksiin. Sain ratsastaa tosi vapaasti kentän poikki ja vaihdella suuntaa. 

Jatkettiin samaa kevyessä ravissa. Ensin kesti hetki tottua taas uuteen raviin, mutta nopeasti pääsin rytmiin ja kevennys alkoi sujua. Sain taas vaihdella suuntaa ja ratsastaa parin yksittäisen maapuomin yli. Pääasia oli, että Olle menee rennosti ja rauhassa myös puomien yli. Yhtä nurkkaa se tuijotteli, mutta se ei ollutkaan sen suurempi juttu. Suurimmaksi osaksi mentiin kahdeksikkoa ylitettävää puomia vaihdellen. Olle tuntui tosi hyvälle selkään ja oli tyytyväisen oloinen. Nyt kun ei tarvinnut keskittyä koko ajan hevosen eteenpäinpyrkimyksen ylläpitämiseen saattoi jopa ajatella omaa istuntaa enemmän. Nyt en ravissa tömpsähtänyt satulaan ja käytin keventäessä paljon enemmän ja tehokkaammin lihaksiani. Ratsastus tuntui siis vaivattomammalta ja näytti sivustakatsojan silmäänkin varmasti paremmalta. 
Ravissa mentiin myös neljää ravipuomia tavoitteena saada Olle venyttämään askelta. Ensimmäisellä kierroksella homma oli hieman hakusessa, mutta sitten tajusin vähän kannustaa Ollea puomeille ja homma rullasi kuin rasvattuna. Tehtiin periaatteessa isoa pääty-ympyrää neljän puomin ja yksittäisen puomin kautta. 

Sitten laukkaa ensin keskiympyrällä ilman puomeja, sekä myöhemmin puomien yli. Ollen kanssa jopa laukannostot onnistuivat super kivasti! Sillä on varmaan kaikista ratsastamistani hevosista helpoin nostaa laukka. Ollella on kaiken lisäksi todella kiva laukka!
Puomien yli laukatessa oli tärkeä muistaa odottaa puomia, eikä kiirehtiä. Tehtiin aika paljon siirtymisiä ravin kautta käyntiin puomien välissä, mutta sain taas ratsastaa aika vapaasti ja yhdistellä puomeja. Pikkuhiljaa alkoi taas palailla mieleen, kuinka oikeita paikkoja katsotaan. Kuten ratsastuksenopettajani sanoi:
"Ensin mennään tuurilla, joko askel osuu tai sitten ei. Sitten osaa jo katsoa osuuko askel, muttei osaa tehdä asialle mitään. Sitten jossain vaiheessa osaa katsoa miten askel osuu ja tehdä asialle jotain, jolloin se osuu aina. Mutta kaksi metriä ennen estettä on turha tehdä enää mitään. Ei siinä kerkeä."
Tässä vaiheessa olen tilanteessa että osaan katsoa paikan, mutten osaa tehdä asialle mitään. Tuli silti muutamia tosi hyviä lähestymisiä molemmissa kierroksissa ja Olle meni mukavan rauhallisena. Tässäkin tilanteessa, kun hevosen eteenpäinpyrkimys on hyvä, pystyy keskittymään istuntaan. Onnistuin pitämään keskikroppani jäntevänä ja kädet hyvässä kohdassa. Pystyin myös keventämään istuntaa tarvittaessa sekä auttamaan laukan pysymistä sisäjalalla silloin tällöin. 

Tästä tunnista tuli ihan superhyvä fiilis ja luotto omaan tekemiseen kasvoi. Lisäksi yksin mennessä saa paljon enemmän apua ja palautetta, sekä korjausvinkkejä. Tällä tunnilla tuli oikeasti pitkästä aikaa fiilis, että osaan jotain. Itseluottamus nousi hieman pohjamudista ja viikko sai kohokohtansa. Toivottavasti saan itsestäni irti sen verran, että menen uudestaan yksärille joku viikko loppukesästä!

Nyt oikein ihanaa kesää kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti